Meer dan 25 jaar meet-ervaring (zie de tijdlijn) die eerder meetinstrumenten als Spiral Dynamics en Management Drives voortbracht.
Management Drives verkoopt en vermarkt vandaag de dag nog steeds dezelfde drijfverentest als in 2000.
Dit bureau verwierf in 1999 de rechten op het Piece of Cake-instrument en bouwde het product uit tot wat Management Drives werd.
Een paar jaar later, in 1996, schreven zij hun standaardwerk Spiral Dynamics en ontstond de beweging met dezelfde naam. Nog steeds wordt onder de naam Spiral Dynamics gewerkt met een heel vroege geautomatiseerde drijfverentest.
De Spiral Dynamics-test is in essentie een "wereldbeeld"-test. Hij zoekt naar de beleving die de testkandidaat van zijn leefwereld heeft, en naar wat de testkandidaat ziet als de ideale wereld. Op die manier ontstaat een beeld van sein en sollen, en kan worden nagedacht over gewenste veranderingen.
De Piece of Cake-test werd door onder andere bureau De Boer & Ritsema van Eck (DBR) ingezet.
De samenwerking tussen Koppenol en DBR was zo succesvol, dat vele multinationals in Nederland hem gingen gebruiken en er geregeld "buitenlanders" werden ingevlogen om het verhaal over waarden kracht bij te zetten.
In Nederland namen Hans en Machiel Koppenol kennis van het werk van Clare W. Graves (1914-1986), de wetenschapper die er in geslaagd is om "values" te onderscheiden en ook statistisch valide te definiëren.
De heren Koppenol zagen de grote bruikbaarheid van Graves' theorie en probeerden als eersten waarden van hele organisaties in kaart te brengen.
Daartoe automatiseerden zij aanvankelijk een eenvoudige test van Graves, maar dit stuitte direct op inhoudelijke en praktische problemen. De oorspronkelijke vragenset van Graves voldeed niet in de praktijk van organisaties.